Polipi debelog crijeva i rak

Polipi debelog crijeva i rak

Pod pojmom polipa podrazumijevamo novotvorinu koja se izbočuje iznad površine sluznice u lumen probavne cijevi stvarajući vidljivu masu. Polipe nalazimo duž čitave probavne cijevi, od jednjaka do završetka debelog crijeva i variraju u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Polipi mogu biti ravni ili uzdignuti, na peteljkama ili mogu biti nalik gljivi ili malom karfiolu.

 

Polipi i rak debelog crijeva

Polipi debelog crijeva su važni zbog dobro poznatog odnosa s rakom debelog crijeva. Velika većina raka debelog crijeva nastaje iz polipa. Upravo stoga, ranim otkrivanjem i uklanjanjem takvih polipa tokom pregleda instrumentom, kolonoskopom (kolonoskopija) možemo spriječiti prelazak polipa u rak, odnosno spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

 

Velika većina polipa debelog crijeva nema kancerogeni potencijal, odnosno nema mogućnost prelaska u zloćudni tumor. Među polipe koji nemaju mogućnost prelaska u zloćudni tumor ubrajamo hiperplastične polipe, upalne polipe i tzv. hamartomatozne polipe. Najčešći polipi debelog crijeva su hiperplastični polipi i adenomi.

 

Polipi koji imaju mogućnost pretvaranja u rak zovu se adenomi. Kod adenoma postoji pravilo da što je adenom veći postoji veća vjerovatnoća da je adenom prešao u rak, odnosno da unutar tog adenoma već postoje ćelije zloćudnog tumora.

 

Zašto nastaje adenom debelog crijeva?

Uzrok nastanka adenoma nije poznat. Danas vjerujemo da nastanak adenoma debelog crijeva predstavlja rezultat kombinacije faktora okoline i nasljednih faktora. Pušenje, prekomjerna tjelesna težina, povećani unos alkohola kao i neodgovarajuća ishrana s velikim udjelom masnoća i crvenog mesa, a malim udjelom vlakana dodatni su faktori koji su udruženi s povećanom pojavo adenoma debelog crijeva.

 

Savremene teorije sugerišu da je za pretvaranje adenoma u rak potrebno oko desetak godina. Upravo ta činjenica diktira osnovni razmak između dvije kolonoskopije kod osoba s prosječnim rizikom nastanka raka debelog crijeva. Ako se radi o bolesnicima kod kojih postoji jasna nasljedna predispozicija za nastanak raka debelog crijeva, vremenski intervali kontrolnih kolonoskopija u pravilu su kraći.

 

Simptomi i otkrivanje adenoma?

Nažalost, većina bolesnika koji imaju polipe debelog crijeva nema nikakvih tegoba.  U rijetkim slučajevima može se javiti vidljivo krvarenje u stolici. Puno češće su situacije u kojima kod bolesnika s polipom ili polipima crijeva postoji krvarenje koje se ne može vidjeti okom, tzv. mikroskopsko krvarenje koje se može otkriti posebnim metodama testiranja stolice na tragove krvi. Tada kod jednog dijela bolesnika može postojati i slabokrvnost. Ako su polipi jako veliki može se javiti i poremećaj u funkciji crijeva u smislu zatvora i/ili proljeva.

 

Kolonoskopija – „zlatni standard“ u otkrivanju

Budući da većina polipa, ponajprije adenoma debelog crijeva ne uzrokuje nikakve simptome, rano otkrivanje adenoma debelog crijeva u svrhu sprečavanja nastanka raka debelog crijeva danas je u svim uređenim društvima imperativ. Premda postoji čitav niz različitih metoda koje se više ili manje uspješno koriste u otkrivanju adenoma debelog crijeva, „zlatni standard” je i dalje kolonoskopija, endoskopska metoda kojom se direktno pregledava lumen i sluznica čitavog debelog crijeva, a pomoću koje se može prikazati svaka pa i najsitnija promjena sluznice debelog crijeva.

 

Uklanjanje adenoma

Premda se polipi debelog crijeva mogu otkriti nizom različitih dijagnostičkih metoda, jedina metoda koja uz jasnu vizualizaciju polipa omogućuje i potpuno uklanjanje je pregled koji zovemo kolonoskopija. Kolonoskopija je pregled debelog crijeva savitljivim endoskopskim aparatom koji ima izgled gumene cijevi i koji ima vlastito svjetlo. To svijetlo omogućava prenos slike sluznice crijeva na veliki ekran čime se može detaljno pregledati i analizirati svaki dio sluznice. Ukoliko se tokom kolonoskopije vidi novotvorina koja se izbočuje iznad površine sluznice u lumen probavne cijevi – polip, isti se odmah odreže, izvadi i pošalje na analizu pod mikroskopom (histološka analiza). Osnovni preduslov za kvalitetan pregled-kolonoskopiju, koja za primarni cilj ima detekciju i najmanjih adenoma debelog crijeva, je odgovarajuća priprema bolesnika. Naime, za dobru vizualizaciju sluznice debelog crijeva nužno je crijevo odlično očistiti pri čemu je uzimanje sredstava za čišćenje samo dio procedure. Značajnu ulogu i veliko značenje ima i uzimanje velike količine tekućine.

 

Može li se spriječiti nastanak adenoma?

Uvijek se postavlja pitanje možemo li spriječiti nastanak adenoma debelog crijeva. U ovom trenutku, odgovora na to pitanje nema. Nedvosmisleno je da se šanse za nastanak adenoma debelog crijeva mogu značajno smanjiti zdravim načinom života, izbjegavanjem upotrebe duvanskih proizvoda i prekomjernog unosa alkohola uz ishranu bogatu povrćem i kalcijumom i uz smanjeni unos crvenog mesa. Jednako vrijedne mjere su optimalna tjelesna aktivnost i održavanje optimalne tjelesne težine. Pokušaji prevencije nastanka adenoma debelog crijeva korištenjem farmakoloških pripravaka acetilsalicilatne kiseline ili kalcijuma su upitni. Nažalost, jasno je da apsolutno ništa ne može garantovati da kod određene osobe, posebno ako ima povećani rizik, neće nastati adenom debelog crijeva. Upravo stoga, rano otkrivanje adenoma najbolja je prevencija raka debelog crijeva.


13 thoughts on “Polipi debelog crijeva i rak

 1. Povratni ping: facebook and tinder
 2. Povratni ping: lovoo funktionen
 3. Povratni ping: dating website free trial
 4. Povratni ping: casual dating sites
 5. Povratni ping: define dating
 6. Povratni ping: machine gun kelly dating
 7. Povratni ping: nicolle wallace dating
 8. Povratni ping: Dating online
 9. Povratni ping: Keto diet t plan
 10. Povratni ping: keto diet bacon
 11. Povratni ping: mct oil keto diet

Comments are closed.

Comments are closed.