Interventna gastroenterologija

Gastroenterologija


Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno crijevo, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žučnjak, žučovodi i gušterača. Naziv joj potiče od grčkih riječi gastros (stomak), enteron (crijeva) i logos (nauka).

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično se uradi i ultrazvuk trbuha. Potom se prema dogovoru ljekara i bolesnika mogu uraditi i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorija, eventualno se dogovaraju i potrebne radiološke pretrage.


Interventna gastroenterologija intervencija

Kada trebate pregled gastroenterologa?


Najvažniji simptomi koji upozoravaju na eventualna oboljenja probavnog trakta su disfagija, odinofagija, melena, haematochesis, bol u abdomenu, nagon na povraćanje te septični sindromi izazvani različitim bakterijskim infekcijama. Pored toga, razlozi za pregled subspecijaliste gastroenterologa mogu biti i mršavljenje, gubitak apetita, češće povraćanje, slabokrvnost, zatvor, dugotrajniji proljevi, patološki nalazi jetrene funkcije, oticanje trbuha, žutilo beonjače i kože... Uz detaljan klinički pregled gastroenterolog će predložiti plan daljnjih pretraga u svrhu otkrivanja uzroka tegoba i planirati daljnje liječenje.


Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija

Šta obuhvata pregled gastroenterologa?


Gastroenterološki pregled se sastoji od uzimanja anamneze, razgovora o dosadašnjim bolestima i postojećim teškoćama, pregleda urađenih nalaza te kliničkog pregleda. Pregled obuhvata dijagnostiku i liječenje tegoba probavnog sistema (jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, jetra, žučni mjehur i gušterača). Gastroenterološkim pregledom se na osnovu laboratorijskih nalaza i kliničkog pregleda procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom. Takva obrada može uključivati gastroskopiju, kolonoskopiju i UZV pregled trbušne šupljine koji se obavljaju u ambulantnim uslovima ili eventualno invazivnije dijagnostičke postupke koji se obavljaju u bolničkim uslovima (biopsija jetre, ERCP, itd).


Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija

INTRAGASTRIČNI (ŽELUČANI) BALON


Implantacija intragastričnog ili želučanog balona je nehirurška terapijska procedura za mršavljenje. Ovaj metod liječenja gojaznosti se preporučuje kod pacijenata koji nisu uspjeli smršati osnovnim mjerama u smislu dijete, promjene životnog stila i lijekova.

Baloni su napravljeni od silikona i endoskopski se plasiraju u želudac kroz usta i jednjak. Nakon adekvatnog pozicioniranja u želucu balon se napuni fiziološkom otopinom i vazduhom.

Baloni djeluju tako što smanuju kapacitet želuca, dovode do sitosti i kontrole apetita te odlažu pražnjenje želuca.

Intragastrični baloni su se pokazali kao sigurna i efektna terapija za mršavljenje kod umjerene i umjereno do teške gojaznosti (BMI preko 30) uz odgovarajuću psihološku potporu, propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost kao i stalan nadzor ljekara. Kod izuzetno gojaznih ljudi (BMI preko 40) ova procedura je premosna (“bridge”) terapija do barijatrijske hirurgije.

Procedura se izvodi u analgosedaciji ili opštoj anesteziji, minimalno je invazivna, ne zahtijeva incizije ili šavove i u prosjeku traje oko 15 min.

Ovu proceduru u našoj ustanovi obavlja dr Mladen Kostić

Zakažite termin*Odgovorićemo Vam putem emaila u najkraćem mogućem roku