Ultrazvučna i CT dijagnostika

CT dijagnostika


Milioni pacijenata širom svijeta čekaju da dobiju standardnu njegu koja im je potrebna na pristupačan način. Pružaoci zdravstvene zaštite traže bolju tehnologiju da pomognu pacijentima i dobiju bolje rezultate.


Zato smo mi tu za Vas. Jednostavno i brzo, na modelu nove generacije CT aparata General Electric ACT REVOLUTION 32-slajsni, sa manjom dozom zračenja od 40%, zakažite svoj pregled, jer CT je najvrijedniji dijagnostički aparat za snimanje u zdravstvenoj zaštiti.


Kod nas možete obaviti CT – preglede svih regija (glave, grudnog koša, abdomena, male karlice, koštano-zglobnog sistema, te angiografije).


Kako se pripremiti za kompjuterizovanu tomografiju:


Ultrazvučna dijagnostika


Pored CT pregleda, u domenu radiološke dijagnostike kod nas bez čekanja možete obaviti i ultrazvučne preglede. Na aparatu nove generacije General Electric LOGIQ EXPERT moguće je obaviti ultrazvučne preglede svih regija (vrata, aksila, dojki, abdomena, male karlice, UZV krvnih sudova glave i vrata, UZV krvnih sudova donjih ekstremiteta, te UZV koštano-zglobnog sistema).


Ultrazvuk


Ultrazvuk kao dijagnostička pretraga omogućuje uvid u veličinu, izgled i građu promatranih organa. Metoda je potpuno bezbolna i bezopasna. Ultrazvučna dijagnostika je radiološka metoda oslikavanja koja koristi ultrazvučne talase visoke frekvencije za dobijanje slike unutrašnjih struktura tijela. Budući da se UZV snimanje odvija u stvarnom vremenu, moguće je prikazati organe u kretnjama kao i protok krvi kroz žile.


Ovom metodom može se snimiti većina organa u tijelu: štitna žlijezda (tireoidea), dojka, srce, jetra i slezina, žučni putevi, pankreas, mokraćna bešika, bubrezi i bubrežni putevi, genitalni organi kod žena, prostata kod muškaraca, ureteri, kukovi i centralni nervni sistem kod beba, kao i ligamenti, tetive i mišići. Ukoliko je potrebno da se pregleda protok kroz krvne sudove glave, vrata, ruku ili nogu, tada se radi „color dopler“ ultrazvuk.


Kako izgleda pregled?


Pregled je bezbolan, neagresivan i neškodljiv za pacijenta, a može dati značajne podatke i samim tim olakšati postavljanje tačne dijagnoze. Takođe, UZ pregledi se mogu raditi i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenom životnom dobu (srca, štitne žlijezde, abdomena, dojki, dopler krvnih sudova vrata i dr.).


Sam UZ pregled se obavlja tako što se interesna zona namaže gelom, koji omogućava bolji protok UZ talasa kroz kožu, i na to mjesto se prisloni sonda (emiter i primalac vraćenih UZ talasa). Sve ovo se obrađuje i prikazuje na ekranu u vidu dvodimenzionalne slike. Priprema za ove preglede uglavnom nije potrebna, a ukoliko jeste to se naglašava prilikom zakazivanja istih.CT dijagnostika


Kompjuterizovana tomografija (CT, naziva se još i aksijalna tomografija) radiološka je metoda oslikavanja koja daje slojevni prikaz tijela koristeći ionizirajuće zračenje za nastanak slike. To je savremena metoda ispitivanja, koja se zasniva na nekim starim metodama (upotreba X zraka, tehnika tomografskog snimanja) i novim dostignućima (upotreba računara). Film je zamijenjen sistemom detektora koji sa velikom preciznošću pretvaraju X-zrake u svjetlosne ili električne impulse koji se dalje prenose i arhiviraju u kompjuter.


CT uređaj izgleda poput velike kutije u čijem se središtu nalazi kratki tunel. Pacijent leži na uskom stolu koji se kreće kroz ovaj tunel. U kućištu uređaja („kutiji sa tunelom“) nalazi se rendgenska cijev koja za vrijeme cijelog pregleda kruži u kućištu oko pacijenta i proizvodi rendgenske zrake koje prolaze kroz tijelo pacijenta. Nasuprot rendgenskoj cijevi nalaze se detektori koji bilježe rendgensko zračenje, a čijom obradom nastaje slika na ekranu računara. Ekran računara nalazi se na radnoj stanici s koje se upravlja pregledom, a koja je smještena izvan prostorije sa CT uređajem.


Snimanje na CT-u se koristi da bi se dobile informacije o organima kao što su jetra, pankreas, nadbubrežne žlijezde, pluća, srce, krvni sudovi, abdominalna šupljina, kosti (posebno kičma) i kičmena moždina. Aparat pomoću X-zraka pravi slike slojeva pojedinih organa. Samo par sekundi je dovoljno za dobijanje nekoliko presjeka, a slika koja se dobija je jasnija od bilo kog drugog načina snimanja. Gusta, čvrsta tkiva, kao što su kosti, pokazuju se svijetlim (bijelim) nijansama, manje gusta (mišići, mozak) u nijansama sivih boja, a prazan prostor je crne boje.


Ultra zvučna i CT dijagnostika

Radiolog – specijalist radiologije školovan je za tumačenje CT snimki, analiziraće napravljene snimke i napisati radiološki nalaz.

Zakažite termin*Odgovorićemo Vam putem emaila u najkraćem mogućem roku