Operativna ginekologija

Slika Dr Kobal Borut specijaliste ginekologije dr Kobal Borut
specijalista ginekologije

U našoj ustanovi obavljamo sljedeće usluge iz oblasti operativne ginekologije:

Intervencije Doc.dr Miroslav Popović, Dr Lazić Nebojša, Prof.dr Kobal Borut

Laparoskopija:

Histeroskopija:

Sve klasične (abdominalne – laparotomija) operacije u ginekologiji:

Biopsije:

Manje intervencije:

Među ginekološkim oboljenjima postoje i takva koja se mogu izliječiti samo hirurškim putem. Ginekološke operacije obuhvataju procedure za liječenje benignih stanja ženskih reproduktivnih organa, steriliteta, inkontinencije, maligniteta, a ponekad i iz kozmetičkih razloga.


Postoje 3 vida ginekoloških operacija:


Laparoskopija u ginekologiji


Laparoskopija je minimalno invanzivni operativni zahvat bez klasičnog operativnog reza i bez presijecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Laparoskopija je operacija koja se obavlja pod totalnom anestezijom, a koja ginekologu osigurava dobru vizualizaciju organa koji se nalaze unutar trbušne šupljine i male karlice – materice, jajnika i jajovoda.


Tipična laparoskopska operacija se izvodi tako što se napravi mala incizija obično u predjelu baze pupka nakon čega se napravi pneumoperitoneum uz pomoć ugljen-dioksida. U zavisnosti od potrebne operacije postavljaju se obično još 2 troakara u donjem dijelu abdomena.


Oporavak poslije laparoskopije


Laparoskopija obično traje kraće i ima brzi postoperativni oporavak nego otvorena hirurgija. U zavisnosti od operacije u bolnici se najčešće ostaje jedan do 2 dana.


Laparotomija


Laparotomija (lat. laparotomie) je hirurška procedura koja se odnosi na otvaranje trbušne duplje. Hirurški rez radi otvaranja prednjeg trbušnog zida i pristupa organima male karlice može biti uzdužnim ili poprečnim rezom, a odluka zavisi od vrste oboljenja i potrebne opsežnosti operativnog zahvata, veličine organa ili promjene koja treba da bude hirurški odstranjena, uzrasta pacijentkinje i njenog opšteg zdravstvenog stanja i kondicije kao i eventualnih prethodnih operacija.

Obavezno je preoperativno ispitivanje pacijentkinje radi uvida u opšte zdravstveno stanje i procjena eventualnih rizika, preoperativna priprema pacijentkinje i preduzimanje preventivnih terapijskih mjera radi sprečavanja mogućih komplikacija. Nakon operacije neophodno je praćenje postoperativnog toka oporavka, opšte i specifične mjere potpore i hospitalizacija najčešće od 3-5 dana poslije operacije. Obavezna je patohistološka analiza uklonjenog tkiva radi postavljanja definitivne dijagnoze i određivanja daljih terapijskih postupaka.


Operativna ginekologija slika

Histeroskopija


Histeroskopija je minimalno invazivan endoskopski zahvat koji omogućuje detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom na koji je priključena videokamera (svojevrsni uzak teleskop), a uvodi se kroz vrat maternice u materničnu šupljinu. Kroz histeroskop se u materničnu šupljinu tokom cijelog zahvata uvodi posebna otopina koja širi stijenke maternice kako bi se unutrašnjost mogla što bolje vidjeti. Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska.

Ovom metodom se omogućuje precizna identifikacija intrauternih abnormalnosti koje mogu imati negativni efekat na receptivnost endometrija i implantaciju. Istovremeno se te promjene histeroskopski mogu i operativno liječiti, te na taj način povećava vjerovatnoća zanošenja i u kraćem vremenskom periodu.

Zakažite termin*Odgovorićemo Vam putem emaila u najkraćem mogućem roku